• Facebook!
Search site 
Giriş Arama Sayfası Rüya Blogu Rüya Bankası Rüya Tabirleri

İçindekiler


  1. Rüyalara Genel Bakış
    1. İslam bilginlerinin rüyaya bakışı
    2. Batılı bilginlerin rüyaya bakışı
      1. Freud’un fikir ve çalışmaları
      2. Jung’a göre rüya
      3. Erich Fromm’un rüyaya bakışı
    3. Rüya Kaç Saniye Sürer?
      1. Klein ve Kleitman’ın çalışmaları
    4. Rüya Elektronik Cihazlar ile Tespit Edilebilir mi?

Rüya Hakkında
Rüya nedir>>

Rüyalara Genel Bakış

Bilim adamları arasında uzun yıllar araştırmalara rağmen bir türlü çözüme kavuşturulamayan rüyanın varlığı hala sırrını korumakta ve keşfedilmeyi beklemektedir. Rüya konusunda Doğu ve Batı bilginleri arasında zaman zaman farklı yaklaşımlar sergilenmiş; Batı bilginleri genelde rüyanın insanın günlük yaşantısı sonucu gördüğü şey olarak yorumlarken, Doğu bilginleri bu görüşe katılmakla birlikte Allah'tan gelen ilahi bir mesaj olarak ta görmüşlerdir.

İslam bilginlerinin rüyaya bakışı

Hazret-i Peygamber'e inen vahyin sadik rüya ile başlaması ve Kuran-ı Kerim' in birçok ayetinde bazı peygamberlere rüya ile birtakım gerçekleşecek olaylar hakkında işaretler verilmesi İslam alimlerini rüyanın üzerinde yoğunlaşmasına sebep teşkil etmiştir. Mesela Kur'an-i Kerim'de Yusuf (AS)'in rüyası, Hazreti İbrahim’in, oğlunu kurban etmek hususunda gördüğü rüya ile amel etmesi İslam alimleri açısından bir örnek olmuştur. Erzurumlu İbrahim Hakkı, Marifetname isimli eserinde insan kalp ve ruhunun uyku ve ölümle temizlendiğinden bahsederek söyle der: "Ehlullah demişlerdir ki; Ruhun berzah alemine açılmış iki penceresi vardır: uyku, ilham. Rüyada bazen insan ilerde başına gelecek halleri aynen, bazen de rumuzlu görür ki, bu ancak tabir ettirilmekle öğrenilir. Eğer duyu organları dış aleme kapalı, gönül aynası her türlü kötülüklerden temizlenmiş, cilalı ise; Levh-i mahfuzdaki manevi suretler ve bilinmeyen emirler gönül aynasına akseder ve görülür. Eğer duyu organları dış alemle meşgul, gönül aynası paslı ise, ruh, bu alemi seyredemez.

Ruh rüyada, duyuların hafızada bıraktığı hayallerle uğraşır." Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin meşhur Mesnevi'sini şerh eden büyük İslam bilginlerinden Sari Abdullah ise, rüya hakkında söyle demektedir: "İnsanda iki nevi ruh vardır: Biri hayvani ruh, ötekisi de rahmani ruhtur. Hayvani ruh, daima insandan ayrılmaz.

Tuzun eti muhafaza ettiÄŸi gibi, insani kokmadan korur. Rahmani ruh ise, insana uyku halinde alemi melekutu seyrettirir; ahvali gaibi havassa aksettirir."

Batılı bilginlerin rüyaya bakışı

Batılı bilginler; özellikle Freud, Fromm, Jung rüya konusunda çeşitli ve uzun yılları alan araştırmalar yapmışlar ve rüyayı insan hayatinin vazgeçilmez unsurlarından biri olarak görmüşlerdir.

Freud’un fikir ve çalışmaları

Freud, rüyayı çocuksu ve akıl dışı arzularımızın bir tatmini olarak görmektedir. Rüyalarımızı oluşturan motifleri akıl dışı arzularımız ve düşüncelerimiz olarak yorumlamaktadır. Uykumuzda, gündüzleri varlıklarından haberdar olmadığımız veya olamadığımız dürtülerimiz canlanmaktadırlar. Bilincimiz tarafından bastırılan ve dışlanan akıl dışı nefret, hırs, kıskançlık ve özellikle de çarpık cinsel arzular, rüyalarımızda birdenbire ortaya çıkıverirler.

Freud bu akıldışı arzuları içimizde taşıdığımızı, fakat toplumun etkisi nedeniyle onları bastırmakla kurtulamadığımızı iddia etmektedir. Uyku şırasında bilincimiz tarafından uygulanan kontrol azaldığından, bu arzular canlanırlar ve kendilerini rüyalarımız aracılığı ile belli ederler.

Jung’a göre rüya

Jung'un rüya yorumuna gelince, onun rüya yorumuna yaklaşımı rüyanın amacını sorgulamak ve bilinçaltının belirli bir sembolü neden seçtiğini ve rüyayı gören kişiye kendi yaşamı ve yaşamına karsı tutumu hakkında ne göstermeye çalıştığını anlamaktı. Jung sembollerin rüyayı görene özgü bir gücü olduğunu ve dar bir yorumla sınırlanamayacağını iddia etmektedir.

Erich Fromm’un rüyaya bakışı

Büyük rüya yorumcularından Erich Fromm ise rüyaları unutulmuş bir dil olarak görür ve geçmişin insanlar için rüya ve hayallerin zihnin en önemli ifadeleri arasında olduğunu söyler. Ona göre rüya sembolleri evrensel, geleneksel ya da rastlantısaldır. Rastlantısal semboller kişiseldir ve bireysel çağrışıma ilişkindirler. Geleneksel semboller tek anlamlıdır. Evrensel sembollerin -örneğin güneş- sıcak ve ışık gibi evrensel anlamları vardır.

Rüya Kaç Saniye Sürer?

Bilim adamları rüyanın süresi üzerinde kesin bir sonuca varamadılar. Bir kısmı birkaç saniye sürdüğünü iddia ederken bazıları da saatlerce devam eden rüyaların mevcut olduğu fikrinde ısrar etmekteydiler. Bu tartışmalar devam ederken, Dr. B. Klein adında Amerikalı bir bilim adamı yardımcıları ile birlikte hummalı çalışmalara koyuldu.

Klein ve Kleitman’ın çalışmaları

Gönüllü olarak seçtiği bazı kimseleri hipnotize ederek uyuttu. Belli bir süre sonra uyandırıp rüyalarını dinledi. Neticede, bir rüyanın yirmi saniyeyi geçmeyecek kadar kısa sürdüğünü tespit etti. İşin enteresan tarafı suydu ki; uyandırdığı gönüllüler üç beş saniye süren rüyalarını saatlerce anlatabiliyorlardı. Hatta bir kısmının rüyası yazılsa ortaya kalınca bir macera romanı çıkabilirdi.

Dr. Klein yılmadan tecrübelerini sürdürdü. Bu is üzerinde sarf ettiği pek çok mesai sonunda vardığı netice; en uzun rüyanın doksan saniyeyi geçirmediği idi. Bu konudaki çalışmaların ardı arkası kesilmedi. Chicago Üniversitesi uzmanlarından Dr. Kleitman ve öğrencisi Aserinsky 1953 yılında geniş çapta çalışmalara başladılar. Objektif deneylerini daha sonra nörofizyolojik sahada devam ettirdiler. Dr. Kleitman otuz yıldan beri kendisini rüyadan mahrum etme denemeleri yapmaktaydı. Fakat hiç bir zaman bir haftadan fazla tahammül gösterememişti. Otuz yıllık çalışması aradığı sonucu vermeyince başkaları üzerinde değişik denemeler yapmaya başladı. Deneyin sonunda, rüya esnasında kısa ve uzun süren süratli göz hareketlerine şahit oldu. Denemeye tabi tuttuğu kimseleri, göz hareketlerinin başladığı ve bittiği devrenin muhtelif bölümlerinde uyandırdı. Böylece her defasında kişilerin rüya görmekte olduğunu öğrenmiş oldu. Bu tespitin doğruluğunu ilim çevrelerine delilleriyle sunmak gereğini duydu. Ömrü boyunca hiç rüya görmediklerini iddia eden kimseleri toplayıp onlar üzerinde tecrübeler yaptı. Göz hareketlerinin başladığı anda uyandırdığı bu kimseler hayret ve sakinlik içinde ilk defa rüya gördüklerini söylediler. Dr. Kleitman bundan su sonucu çıkardı. Herkes rüya görmekte, fakat bazı kimseler rüyalarını hatırlayamamaktadır. Rüyanın objektif olarak en kuvvetli delili ise uyumakta olan kimsenin süratli göz hareketleridir.

Rüya Elektronik Cihazlar ile Tespit Edilebilir mi?

Dr. Kleitman, uykularını müşahede altında tuttuğu kimselerin (EEG) elektroansefalografi ve (EKG) elektrokardiyogramlarını cihazlarla tespite başladı. Bu çalışmaların sonucunda; rüyanın varlığına delil olarak gösterdiği göz hareketlerine, heyecana bağlı kalp atışlarını da ilave etmiş oldu. EEG'nin verdiği sonuç oldukça dikkat çekiciydi. Rüyanın başladığı andan itibaren, ağır bir ahenk içinde devam eden uyku halini gösteren çizgiler ritmik bir hal alıyor, uyanıklık halindeki şekilleriyle cihazın kâğıt şeridi üzerine kaydoluyordu.

Sekiz kişi üzerinde yapılan bu deneyler on gün devam etti. Her defasında elektronik cihazın kaydettiği eğri büğrü çizgiler dikkatle incelendi. Ve su sonuca varildi: Rüya, uykunun yüzde yirmilik bir bölümünü teşkil etmektedir. Bu durumda; sekiz saat uyuyan bir insanın uykusunun ilk saati ağır ve rüyasız geçmektedir. Bundan sonraki on dakika içinde rüya görülmekte ve sonra yine bir buçuk saat sürecek ağır uyku devresi başlamaktadır. Sonra yirmi dakikalık bir rüya ve yine bir buçuk saatlik ağır uyku... Uykunun bundan sonraki kısmında ise otuz dakikalık bir rüya faslı daha vardır. Nihayet yine uyku ve onu da uyanma takip eder.



Rüya nedir>>

Bu başlıktaki diğer makaleler
  • Rüya Hakkında
    • Rüyalara Genel Bakış
    • Rüya nedir
    • Rüya ile amel edilir mi?
    • Rüya Türleri
      • İçeriklerine ve ÅŸekillerine göre rüyaların sınıflandırılması
      • Gündüz düşü
      • Åžuurlu rüyalar
      • Tekrarlanarak görülen rüyalar
      • Az rastlanılan diÄŸer rüya türleri
    • Rüya Teorisyenleri
    • Tarihçe
      • Rüya tabirlerinin tarihçesi nereye dayanıyor
    • Bilimsel AraÅŸtırmalar
      • Uyku döngüsü ve uykunun evreleri
      • Rüyanın mekaniÄŸi
      • Rüyaların önemini ve gerekliliÄŸini gösteren bilimsel çalışmalar
      • Bebekler ve rüya
      • Rüyalara Bilimsel Bir Bakış
    • Gerçekler ve söylentiler
      • Rüyalar ve uyku hakkında söylenegelen efsaneler ve rüyanın gerçekleri
    • Rüyaları Hatırlamak
      • Neden rüyalarımı hatırlama zahmetine gireyim ki, bu ne kadar gerekli?
    • Rüyalarınızı yorumlayın
      • Kendi rüyalarını yorumlayabilmek için yapmanız gerekenler
Tüm Makaleleri Gör
Benzer Makaleler
Rüyalara Bilimsel Bir Bakış (Skor: 13.3)
  Rüyalar Neleri Açıklar Rüyalar tedavi eder, öğretir, yön verir, kehanette bulunur, s...Devamı

RÜYALARA FARKLI BİR BAKIŞ (rüyaları nasıl çözümleyebiliriz??) (Skor: 13.3)
Rüyalarımızı anladığımız zaman, kendimizi de anlamaya başlarız.Kişisel deneyimler sonucu...Devamı

Sağlık durumumuz rüyalara nasıl etki eder? (Skor: 10)
Geleneksel olarak her hastalığın uyarı olarak bir rüya ürettiÄŸi düşünülürdü.mesela göÄ...Devamı

| Anasayfa | Yukarı | İletişim | İçerik Haritası |

Ruyabilim.com © 2007 bn

Bu sitede yer alan bilgiler anonim olarak halk arasında bilinen söylemlerden ve uzmanlar tarafından yazılmış ve yayımlanmış kaynaklardan derlenmiştir. Söz konusu bilgilere ilişkin telif ve yayın hakları erişilebilir olduğu durumlarda metin altında belirtilmiştir. Size ait veya kaynağını bildiğiniz belirtilmemiş telif hakları durumunda lütfen site yönetimini bilgilendiriniz.