• Facebook!
Search site 
Giriş Arama Sayfası Rüya Blogu Rüya Bankası Rüya Tabirleri

İçindekiler


  1. Uykunun Evreleri

Uyku
<<Uykunun Kontrolü
NREM Uykusunun amacı nedir>>

Uykunun Evreleri

Uyku, beynin rüya görmesi için gerekli ortamı sağlıyor. Yüzyıllardır insanoğlunda merak uyandıran ve birçok araştıranın konusu olan uykunun nedeni ve mekanizması tam olarak bilinmese de, bu konuda son yıllarda önemli aşamalar kaydedildi. Uyku üzerinde yapılan çalışmalar uykunun çeşitli evrelerden oluştuğunu gösteriyor. Uyku sırasında beyin dalgalarını algılayan ve “EEG” (elektro-ensefalogram) denen bir cihaz sayesinde uykunun değişik evreleri belirlenebiliyor.

Uyku esas olarak iki bölümden oluşuyor. “NREM” (non-rapid eye movement) denen bölümde, yüksek dalga boyunda ve düşük frekansta beyin dalgaları oluşuyor. NREM uykusu, sırası nda kan basıncı ve solunum sayısı düşüyor. Bunlara ek olarak kaslarda gevşeme ve yavaş göz hareketleri görülüyor. NREM uykusu kendi içinde dört evreye ayrılıyor. İlk evre uykuya geçiş dönemi. Uykuya geçiş döneminden önce çok kısa süreyle “hipnagojik faz” denen bir evreden geçiliyor. Hipnagojik faz, gözlerimizi kapatmayla uykuya dalma arasında geçen süre. Bu sürede çeşitli, rüya benzeri anlamsız şekiller görülebiliyor. Bunlar çoğunlukla daha sonra hatırlanmıyor. Hipnagojik fazdan sonra girilen ilk evrede kalp hızında yavaşlama ve kaslarda gevşeme başlı yor. Bu evrede, şiddeti ve frekansı düşük olan “teta” dalgaları görülüyor. Kısa süren bu evreden sonra, biraz daha derin olan ikinci evreye giriliyor. Uykunun ikinci evresinde beyin dalgalarındaki düzensizlik artıyor. Dalga şiddetinde ani yükselme ve düşüşler görülüyor. Uykunun başlangıç evrelerindeki beyin dalgaları, uyanık ancak son derece gevşek durumda görülen alfa dalgalarına benziyor. Uykunun bu ilk iki evresinde ani kas ve vücut hareketleri görülebiliyor. Aniden sıçrayarak uykudan uyanmak, genellikle bu evrede oluyor. Üçüncü evrede uyku iyice derinleşiyor. Dış ortamdaki seslerin çoğu artık kişiyi uyandıramıyor. Bu evrede beyin dalgalarındaki ani yükselme ve düşüşler bitiyor, bunun yerini uzun delta dalgaları alıyor. Dördüncü evrede elde edilen dalgaların yarısından fazlasının delta dalgası olması nedeniyle, bu evre “delta uykusu” olarak adlandırılıyor. Uykunun dördüncü evresi en derin uyku hali. Halk deyimiyle bu evrede kişi “top atılsa uyanmıyor”. Birbirini takip eden bu dört evre, yaklaşık 90 dakika sürüyor. Daha sonra uykunun farklı bir bölümü olan “REM” uykusuna giriliyor.

İlk olarak 1953 yılında tanımlanan REM uykusunda düşük dalga boyunda, yüksek frekansta, daha düzensiz beyin dalgaları oluşuyor. REM uykusunu kontrol eden merkezler beyin sapında bulunuyor. Uykunun bu bölümünde oluşan beyin dalgaları uyanıkken oluşan dalgalara oldukça benziyor. REM uykusunun en önemli belirtilerinden birisi de hızlı göz hareketleri. REM sırasında gözler sağa sola hızlıca hareket ediyor. Kan basıncı ve kalp hızı yükseliyor, göz kasları dışındaki istemli kaslarda felç benzeri bir gevşeme meydana geliyor. Kaslardaki bu geçici felç durumunun, rüyalar sırasında vücudu beklenmedik hareketlerden ve kazalardan korumak için olduğu düşünülüyor. Uykunun bu bölümünde erkeklerde ereksiyon, yani cinsel organda sertleşme, kadınlardaysa vajinal kan akımında artış görülüyor. Ortalama her 90 dakikada bir tekrarlanan ve 5-30 dakika kadar süren REM uykusu, 8 saatlik bir uykuda yaklaşık 5 kez tekrarlanıyor. Sabaha karşı görülen REM uykusu daha uzun sürüyor. Bu sırada görülen rüyalar daha net hatırlanıyor.

REM uykusu, vücut ve ruh sağlığı için oldukça önemli. Yeterli süre REM evresine geçemeyen kişilerde ruhsal bozukluklar, konsantrasyon zorluğu, öğrenme sorunları görülüyor. REM uykusunun en önemli özelliklerinden birisi de, rüyaların yoğun olarak bu evrede görülmesi. Bu evrede uyandırılan kişilerin yaklaşık %90’ı rüya gördüklerini ifade ederken, NREM uykusunda uyandırılanlarınsa sadece %7-8’i rüya gördüğünü söylüyor. REM uykusu sırasında esas olarak halusinasyon, delüzyon, abartılı duygulanım ve amnezi, yani bellek kaybı meydana geliyor. Halusinasyon, hiçbir dış uyaran olmadan, yani gerçekte var olmayan bir imajın görülmesi. Delüzyon, diğer bir deyişle sanrılar, gerçekte olmayan kavram ve düşüncelere inanılması. Örneğin, kişinin kedisini kral ya da kutsal bir kişi olarak görmesi gibi. REM uykusu sırasında çok yoğun duygular yaşanıyor. Görülen rüyalar bazen kişiye çok büyük bir mutluluk verirken bazen de büyük üzüntüler yaşatabiliyor. Rüyaların çoğuysa sonradan hatırlanmıyor. Rüyalar, bu unsurların birleşiminden meydana geliyor. Beynin neredeyse uyanık durumda olduğundan fazla çalışma halinde olduğu ve rüyaların görüldüğü REM uykusu halen beyinle ilgili araştırmaların odağını oluşturuyor.

İnsan Uykusunda Davranışşsal Evreler

uykunun-evreleri.jpgUyanıklık, NREM uykusu ve REM (Hızlı Göz Hareketleri) uykusu evreleri kendilerini davranışsal, poligrafik ve psikolojik dışavurumlarla ortaya koyuyorlar.

“Davranış” olarak tanımlanmış sırada, yatış pozisyonunda ortaya çıkan ve düzenli aralıklarla çekilen fotoğraf ya da videolarla kaydedilebilen değişimler, uyanıkken ve uyku döngüsündeki evresel değişimlerle paralellik gösteriyor.

Uykudaki hareketsizlikten iki mekanizmanın sorumlu olduğu düşünülüyor. Birincisi, hareketlerin zorlaşması (NREM uykunun I-IV evrelerinde), ikincisiyse baskılanma (REM uykusu sırasında).

Rüyalar sırasında hareket ettiğimizi sanırız; ama etmeyiz. Uyku evresini ayırt eden üç değişkeni gösteren beyin etkinlik kayıtları, bir elektromiyogram (EMG), bir elektroensefalogram (EEG) ve elektro-okulogram olarak gösteriliyor. EMG hareketliliği uyanıklık sırasında en yüksek düzeyde, NREM sırasında orta düzeyde, REM evresindeyse en düşük düzeyde ortaya çıkıyor. EEG ve EOG ise uyanıkken hareketlenip, NREM sırasında sönümleniyor. Grafiklerdeki her örnek, 20 saniye uzunlukta.

En alttaki üç sıraysa öteki nesnel ve öznel evre değişkenlerini gösteriyor.



<<Uykunun Kontrolü
NREM Uykusunun amacı nedir>>

Bu başlıktaki diğer makaleler
  • Uyku
    • Uykunun Sırları
    • Uyku ve Rüya
    • Uykunun Kontrolü
    • Uykunun Evreleri
    • NREM Uykusunun amacı nedir
    • REM Uykusunun amacı nedir
    • Niçin Uyuyoruz
    • Uyku ve Öğrenme
    • Uyku ve Duygular
    • Uyku ve Bellek
    • Uyku Bozuklukları
      • Uyku bozuklukları
      • Uyku apnesi (Uyurken nefes alamamak)
      • Narkolepsi (Uyuma hastalığı)
      • Parasomnia
      • İnsomnia (Uykusuzluk)
      • Uyku düzeni bozukluğu (Ritim düzensizliği)
    • Rüyanın Mekanizması
      • Rüyanın mekanizması
      • Rüyadan sorumlu beyin merkezleri
      • Rüyanın hafıza kaynakları
      • Rüyanın İşlevi
      • Rüya Makinesi
Tüm Makaleleri Gör
Benzer Makaleler
Uyku döngüsü ve uykunun evreleri (Skor: 13.3)
Her döngü dört (4) evreden oluşmakta ve yaklaşık olarak 90-120 dakika sürmektedir. Bazı kayn...Devamı

Uykunun Kontrolü (Skor: 10)
Uyanık kalmak, beyindeki farklı sistemlerin salgıladığı mesajcı moleküllere bağlı. Uyku ve...Devamı

Uykunun Sırları (Skor: 10)
Ortalama olarak günün 8 ve bir yılın 2920 saatini uykuda geçiriyoruz. Diğer bir deyişle senen...Devamı

| Anasayfa | Yukarı | İletişim | İçerik Haritası |

Ruyabilim.com © 2007 bn

Bu sitede yer alan bilgiler anonim olarak halk arasında bilinen söylemlerden ve uzmanlar tarafından yazılmış ve yayımlanmış kaynaklardan derlenmiştir. Söz konusu bilgilere ilişkin telif ve yayın hakları erişilebilir olduğu durumlarda metin altında belirtilmiştir. Size ait veya kaynağını bildiğiniz belirtilmemiş telif hakları durumunda lütfen site yönetimini bilgilendiriniz.